El bosc dels sons, els sons del bosc

Enguany celebrem el centenari del naixement de la metodologia de projectes. Aquest ha estat, doncs, un bon motiu per desenvolupar un treball escolar d’acord amb els principis –del tot vigents– que van portar William Heard Kilpatrick a escriure l’article fundacional del treball per projectes: The project method. The Use of the Purposeful Act in the Educative Process.

A l’escola, cada curs ens inspirem en aquests principis pedagògics per realitzar un treball global, des de la llar d’infants fins a secundària, en el qual l’alumnat té experiències significatives que sorgeixen del fet que participa en la seva planificació, producció i comprensió.

“El bosc dels sons” va sorgir del suggeriment de l’alumnat  d’escoltar els sons de la natura. En vam seleccionar uns quants com ara el de l’estornell, el falziot, el rossinyol… i els vam instal·lar a dins d’un bosc de 72 arbres construïts amb canya de bambú pintada a imitació del bosc d’Oma. Per escoltar els sons del bosc, els visitants s’hi han d’endinsar amb un dispositiu mòbil i, per mitjà de la tecnologia de la realitat augmentada, poden escoltar uns sons que en moltes ocasions no havien escoltat abans. Aquesta escolta, també es produeix a partir de la manipulació d’objectes construïts per a l’ocasió: bossetes de closques de nous, petxines, glans… que criden l’atenció dels més menuts.

L’experiència és d’una gran potència educativa i el desig de tots plegats és que “El bosc dels sons” ajudi a fer persones compromeses amb la preservació de la natura. Si ho aconseguim, el mestratge de Kilpatrick ens hi haurà ajudat molt.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s